نتایج طرح توصیه کودی شرکت ازهار صبا بر روی عملکرد چغندر قند در سال 95
نتایج طرح توصیه کودی شرکت ازهار صبا بر روی عملکرد چغندر قند در سال 95، افزایش عملکرد 22 درصدی شکر خالص را در پی داشت بطوری که سود آوری خالص آن برای کشاورز حدود سه میلیون و هشتصد هزار تومان بود....
چغندرقند از جمله محصولات اساسی است که یکی از منابع مهم تأمین انرژی به شمار می آید. لذا توصیه کودی مناسب با استفاده از محصولات با کیفیت والگرو ایتالیا می تواند تاثیر چشمگیری در افزایش عملکرد و صرفه اقتصادی برای کشاورز و کارخانه قند در راستای اشتغال بهتر و جلوگیری از واردات شکر داشته باشد. به منظور بررسی تاثیر توصیه کودی شرکت ازهار صبا بر روی عملکرد و اجزای عملکرد چغندر قند و همچنین سودآوری آن برای کشاورز و کارخانه قند ابتدا زمینی به مساحت دو هکتار در مزرعه شرکت رضوی تربت حیدریه در نظر گرفته شد که یک هکتار از آن جهت تیمار توصیه کودی شرکت ازهار صبا و یک هکتار به عنوان شاهد بود. این طرح شامل سه مرحله اصلی بود که در وحله اول مصرف کود هیومیک پاور در مرحله رشدی 4-2 برگی و در مرحله دوم مصرف مگافول، برکسیل کمبی، مستر 20-20-20، بروپلوس در مرحله رشدی 8-6 برگی و در مرحله سوم کود مستر 38-11-3 در سه ماه قبل از برداشت مصرف شد. نتایج این طرح توصیه کودی نشان داد که عملکرد قطعه تیمار نسبت به شاهد 16 درصد افزایش عملکرد معنی دار در سطح احتمال 5 درصد داشت. این افزایش عملکرد 8 درصد در افزایش تعداد غده و 4 درصد نیز به علت افزایش وزن تک غده بوده است. افزایش تعداد غده مربوط به نگهداشت بهتر تعداد بوته در واحد سطح است که مصرف کود هیومیک پاور در ابتدای فصل رویشی در اواسط اردیبهشت با توجه شوری متوسط خاک و نقش هیومیک پاور در متعادل سازی شرایط فیریکی و شمیایی خاک، ریشه دوانی بهتر و جذب بیشتر عناصر غذایی و همچنین مصرف مگافول به عنوان یک کود ضد استرس قوی و با در نظر گرفتن حساسیت بوته های چغندر قند در ابتدای فصل رویشی نسبت شوری، ممکن است از دلایل اصلی ماندگاری بهتر بوته ها باشد. همچنین مصرف کود ریز مغذی برکسیل کمبی و مستر 20-020-20 و مگافول با رشد متعادل گیاه و جلوگیری از کمبود عناصر ریز مغذی موجب افزایش وزن غده شده است. کود مستر 38-11-3 و بروپلوس به عنوان کاود حاوی 11% بر نیز در افزایش سایز غده و تسهیل نقل و انتقالات مواد فتوسنتزی و بالابردن درصد عیار و جلوگیری از توخالی شدن چغند قندر در قطعه تیمار می تواند نقش داشته و در مجموع موجب افزایش عملکرد 16 درصدی شکر خالص در قطعه تیمار شده است.
براساس اطلاعات حاصل از برداشت کلی قطعه شاهد و تیمار به لحاظ سود آوری 25درصد برابر با حدود سه میلیون و هشتصد هزار تومان سود خالص برای کشاورز داشته است و برای کارخانه علاوه بر افزایش تولید ملاس و تفاله چغندر قند، حدود یک میلیون و ششصد هزار تومان سودآوری داشته است.